
صنعت نساجی در ایران
پیشینهی صنعت نساجی در ایران
قدیمیترین مجسمه انسانی در ایران پیدا شده که متعلق به ۴۲۰۰ سال پیش از میلاد مسیح میباشد و لباس این مجسمه در کاشان پیدا شده است. این لباس شامل پارچههایی است که به صورت لنگ و کمربند بسته میشدند. وجود چنین پارچهای، دلیل روشنی بر آن است که مردمان آن زمان ایران از پوست و موی حیوانات به صورت طبیعی استفاده نمیکردند بلکه از پشم آنها به روش ریسندگی و بافندگی،پارچههایی تولید میکردند.
اولین پارچهای که در ایران بافته شده به ۴۰۰۰ هزار سال پیش از میلاد مسیح بر میگردد که در حفاریات باستان شناسان در شوش بهدست آمده است. قسمتهایی از این پارچه در موزههای لوور و بافلو موجود است و در معرض دید همگان قرار دارد. بهتازگی نیز کشفیاتی بهدست آمده که بخشی از آن، دوکهای سنگی ریسندگی است که مربوط به دوران قبل از آریاییها میباشد.
همچنین با یک نگاه کلی به شاهنامهی فردوسی، کتابهای تاریخ طبری و نو روزنامه، میتوان دریافت ایرانیانی که در دورهی پیشدادیان زندگی میکردهاند نخستین ایرانیانی بودهاند که ریسندگی و بافندگی حرفهای برای کسب درامد، منسوب به آنان بوده.
زیباترین هنر دست بشر
پیشگام بودن صنعت نساجی در ایران بار دیگر توسط قالیهای بهدست آمده از دوران هخامنشی به روشنی به اثبات رسید و به سبب آن تمام هنرمندان جهان، هم نظر هستند که قالی ایرانی زیباترین هنر دست بشراست که تاکنون وجود داشته و این موضوع مورد پذیرش تمام افراد قرار دارد.
سیر صنعت نساجی در ایران
ایرانیان در صنعت نساجی فنون رنگرزی شامل صباغی گری و رنگرزی پارچهها، پیشگام و صادر کننده این فنون و صنایع به جهان بودهاند. نساجی تا پیش از روی کار آمدن مغولان، همیشه یکی از پررونقترین صنایع ایران بود و حتی جنبههای صادراتی موفقی نیز داشت.
پس از حمله مغولان به ایران، به خاطر رواج کالای چینی و تنوع و ارزان بودن این کالاها، مردم نسبت به خرید آنها استقبال خوبی نشان دادند و سرمنشأ این اتفاق هم این بود که سران مغول میخواستند در متصرفات خود از کالاهای چینی استفاده کنند.
در دورهی صفویه بنا به اینکه تولیدات، بیشتر به سمت استفاده از پارچهای گران قیمت و تجملی رفته بود، بازرگانان به سمت وارد کردن پارچههای ارزان از سایر کشورها رفتند و بار دیگر ضربهای به صنعت نساجی ایران وارد شد.
بعدها کریم خان زند به فکر احیای صنعت نساجی افتاد و از این رو کوشید تا با رواج ساده پوشی بر خلاف پیشینیان خود گامی در جهت بهبود این صنعت بردارد.
در سال 1304 اولین کارخانهی نساجی ایران تأسیس شد و متعاقب آن شهرهایی مثل یزد، کرمان و کاشان و استانهای خراسان و … نیز دارای کارخانجات صنعتی نساجی شدند.
بازرگانی حسن زاده
مجموعهی بازرگانی حسن زاده ضمن دسترسی به باکیفیتترین و مقرون به صرفهترین منابع مواد اولیه نساجی, واردات بیش از 1000 تن در سال انواع نخهای گرد بافی, تخت بافی و کش بافی در نمرات و رنگهای مختلف و برای مصارف مختلف را در پروندهی صنعت نساجی ایران به ثبت رسانده است.
دیدگاه ها